lördag 29 februari 2020

MCT OLJA - ÖVERSIKT AV 42 STUDIER

Jag blev nyfiken på MCT olja och dess effekt, för läser man om den i reklamen så tycks den vara ett undermedel. Här är 42 granskade studier sammanfattade och så vitt jag kan se så finns det inte tillräckliga studier för att slå fast alla fördelarna som nämns. Och på vissa områden talar de få studier som finns om att det inte existerar. Läs själva och skaffa er en uppfattning innan ni köper dyra flaskor med den reklam som görs i dag.

Min introduktion till MCT-olja inträffade för många decennier sedan (jag kommer inte att säga hur många) när jag var pediatrik bosatt och gjorde min neonatal ICU-rotation. MCT-olja användes som en del av näringen för de små premature barn som behövde gå upp i vikt. Eftersom deras matsmältningssystem var lika omogna som de var, var det ibland nödvändigt att mata dem de mest elementära livsmedel som möjligt. Vissa fick sina vätskor, aminosyror och vitaminer via sina intravenösa linjer. Och fett, i form av MCT-olja, pumpades i ett litet matningsrör placerat i magen.
Spola framåt till de senaste tio åren eller så. Kokosnötsolja har blivit en av de senaste diethälsoväskorna, som påstås ha en mängd hälsofördelar. Kokosnötsolja är rik på MCT, dvs triglycerider med medelkedja, så det logiska nästa steget var att främja MCT-olja som en ”superfood” i sin egen rätt.
Förespråkare för MCT hävdar att det kan hjälpa till viktminskning, förbättra träningsprestanda och till och med hjälpa diabetes, matsmältningsstörningar och hjärnstörningar. Finns det några vetenskapliga bevis för att säkerhetskopiera dessa hälsopåståenden? Låt oss kolla upp det.
Innehållsförteckning visa ]

Vad är MCT Oil?

MCT-olja är en tillverkad produkt som produceras genom hydrolys av kokosnöts- eller palmkärnolja. Det består av triglycerider med medelhög kedja.

En kort grundare om triglycerider

Triglycerider är huvudbeståndsdelarna i kroppsfett. Triglycerider har alla en ryggrad av glycerol fäst vid tre fettsyror.
Fettsyror (FA) består av en kolbaserad karboxylsyra med en lång alifatisk svans som består av kol och väte.
De mest naturligt förekommande fettsyrorna har en oförgrenad kedja med ett jämnt antal kolatomer, från 4 till 28. Det är längden på dessa alifatiska svansar som delar FA: er i kategorierna:
Kortkedja (SCFA) med 5 kolatomer eller mindre, Medium-chain (MCFA) med 6-12 kolatomer, Long-chain (LCFA) med 13-21 kolatomer och Very-long chain (VLCFA) med 22 eller fler kolatomer.
Det finns flera typer av triglycerider. Mättade fetter är "mättade" med väte - alla tillgängliga platser där väteatomer kan bindas till kolatomer är upptagna.
Omättade fetter har dubbelbindningar mellan några av kolatomerna, vilket minskar antalet platser där väteatomer kan binda till kolatomer.
Medelkedjiga triglycerider (MCT) har inte överraskande MCFA: er som deras alifatiska svansar. Det finns fyra typer av MCT:
De flesta MCT-oljepreparat innehåller nästan uteslutande oktansyra och dekansyra. Naturliga källor till MCF inkluderar kokosnöt och palmkärnolja, där MCF utgör mer än 50% av dess fettsyror.
Enligt Jensen [ 1 ] utgör MCFAs i komjölk med C6-C10 4-12% av dess fettsyror, och C: 12 utgör 2-5%. Koncentrationen kan variera med koens genetik, laktationsstadiet och utfodringsregimen.
Jämfört med triglycerider med huvudsakligen mättade, LCFA, har MCT en lägre smältpunkt, mindre molekylstorlek, förblir flytande vid rumstemperatur och är mindre energität (8,4 mot 9,2 kcal / g) [2].
I allmänhet beror matsmältningen och absorptionen av fettsyror i tarmen av deras längd. Därför är absorptionen av MCT i tarmen snabbare och effektivare än LCT. När LCFA kommer in i tunntarmen, stimulerar de frisättningen av bukspottkörtelenszymer och galla.
Detta främjar deras absorption och förpackning i kylomikroner (ett lipidtransportsystem). De når den systemiska cirkulationen genom lymfsystemet. Å andra sidan har MCFA: er en mycket annan metabolsväg i matsmältningen och absorptionen.
MCFA: er stimulerar inte bukspottkörtel lipas och galla och kan absorberas från tunntarmen celler,
De överförs sedan direkt till portvenen för transport till levern för levermetabolism [ 3 ].
Inuti celler hanteras MCFA: er också annorlunda än LCFA: er. De är mer benägna att genomgå oxidation och fungerar på vissa sätt mer som glukos än fett. Till exempel kan MCFA: er som kan korsa mitokondriella membran (beläggningarna i cellens kraftverk) utan behov av ett speciellt enzym, och en gång där, oxideras snabbt.
Den snabba oxidationen av MCFA i leverceller kan resultera i överproduktion av acetyl-CoA (en molekyl som deltar i många biokemiska reaktioner i protein-, kolhydrat- och lipidmetabolism).
Detta kan leda till generering av ketoner snarare än omvandlingen till fett. Till skillnad från LCFA behöver MCFA inte binda till ett fettsyrabindande protein, fettsyretransportproteiner eller fettsyratranslokas (FAT), vilket påverkar ett antal regleringsvägar [ 2 ].
På grund av dessa egenskaper används MCT-olja ofta i parenteral (intravenös) näring hos prematura barn och postkirurgiska patienter såväl som hos patienter med bristande bukspottkörtel.

Finns det någon forskning?

I PubMed finns det 628 artiklar som handlar om MCT-olja. Av dessa är 36 översiktsartiklar och 98 karakteriseras som kliniska prövningar. På ClinicalTrials.gov finns det 11 studier som involverar MCT-olja. Två rekryterar för närvarande deltagare.
Som jämförelse gav en sökning av PubMed efter kokosnötolja 2226 artiklar, varav 72 var recensioner och 109 var kliniska prövningar. ClinicalTrials.gov hade 16 kliniska studier listade.

Hjälper MCT-oljor till viktminskning eller underhåll?

viktminskning
Flera studier har gjorts med både djur och mänskliga personer som tittar på den potentiella effekten av MCT-olja på viktminskning. I allmänhet har studierna fokuserat på 1. energiförbrukning (MC) för MCFA jämfört med LCFA, 2. effekten av MCT på fettavsättning, och 3. effekten av MCT-olja på matintag och mättnad.
Hos djur resulterar MCT-utfodring i mindre viktökning än dieter som innehöll samma kalorier med LCT, och detta var förknippat med minskad fettavlagring. Forskare tror att viktminskningen beror på leveroxidationen av MCFA: er som leder till ökade energiförbrukningar. [2]
De flesta mänskliga studier har främst jämfört effekterna av MCT vs LCT i ett enstaka måltid eller ett dagars experiment. Exempelvis undersökte Scalfi et al [ 4] den termiska effekten av MCT i 6 magra och 6 feta unga män efter intag av måltider som innehöll antingen LCT eller MCT.
Energiutgifterna mättes före och i 6 timmar efter måltiden.
Total EE var 48 och 65% större hos mager och överviktiga personer (respektive) efter MCT jämfört med LCT-konsumtion. Dulloo et al [ 5 ] satte 8 friska unga män i en andningskammare under 24 timmar, under vilka de fick mat med olika mängder MCT: LCT.
De fann att 24-timmars EE ökade signifikant med ökande MCT: LCT-förhållande.
De drog slutsatsen att ” relativt lågt till måttligt intag av MCT (15-30 g per dag) som en del av den vanliga dieten kan spela en roll i kontrollen av människans kroppssammansättning genom att förbättra den dagliga EE. 
En studie av White et al [ 6 ] fann att individer som konsumerade en kontrollerad, viktunderhållsdiet med 40% fett (av antingen smör och kokosnötolja - dvs MCT, ELLER nötkötttall) under 2 veckor hade större EE med MCT än LCT vid 7 dagar, men inte på 14 dagar, vilket antyder att effekten kan vara övergående.
Studier [ 7 -10] tittat på effekten av MCT på kroppsfett kompositionen och / eller mättnad, med varierande resultat. Det finns också två granskningsartiklar som sammanfattade några av dessa resultat. Rego Costa et al [ 11 ] granskade 14 studier som genomfördes mellan 2000 och 2010.
Sex studier visade en minskning av kroppsmassa hos individer, med en följd av viktminskning. Endast en visade en positiv effekt på mättnad och fyra visade en ökning av EE.
Författarna drog slutsatsen att " resultaten är oöverträffade och det finns ett behov av ytterligare kontrollerade studier med standardiserade mängder MCT så att dess användning kan bli ett alternativ för näringsbehandling med fetma. 
Den andra översynen av Munne och Stonehouse [12], 2014, var en systematisk granskning och metaanalys av 13 studier som jämför MCT med LCT. Jämfört med LCT minskade MCT kroppsvikt, midjeomkrets, höftomkrets, total kroppsfett, totalt subkutant fett och visceralt fett.
Det bör noteras att mängden extra vikt som förlorades med MCT i genomsnitt var mycket blygsam - endast cirka 1 pund. På samma sätt var förändringarna i de andra parametrarna också mycket blygsamma (mindre än ½ tum i midjan och höftomkretsen, standardmedelsskillnad -0,46 respektive -0,55 för subkutant respektive visceralt fett).
Författarna påpekade också att ”Många studier saknade tillräcklig information för en fullständig kvalitetsbedömning och kommersiell partiskhet upptäcktes. Även om heterogenitet var frånvarande, varierade studierna med avseende på varaktighet, dos och kontroll av energiintaget ...
Ytterligare forskning krävs av oberoende forskningsgrupper som använder stora, väl utformade studier för att bekräfta effekten av MCT och för att bestämma den dos som krävs för att hantera hälsosam kroppsvikt och sammansättning. ”

Slutsats

Även om MCT kan vara bättre än LCT i dieter för viktminskning, är resultaten i bästa fall blygsamma. Bättre utformade, större studier behövs.

Främjar det hjärthälsa?

Förespråkare av MCT för en hjärthälsa påstår att dess användning kan sänka kolesterolet, vilket i sin tur kan minska risken för hjärtsjukdomar. Liksom med MCT-olja och viktminskning har forskningen haft blandade resultat.
En studie av St. Onge et al [ 13 ] jämförde effekten av en oljeblandning (MCT-olja, fytosteroler och linfröolja) mot olivolja på plasmalipidkoncentrationer av 24 friska, överviktiga män under två perioder om 29 dagar vardera.
Total kolesterolkoncentration minskade med 12,5% när individer konsumerade MCT / linfröoljeblandningen kontra 4,7% när de konsumerade olivolja. På liknande sätt sänkte oljeblandningen också LDL-kolesterolhalten med 13,9%, medan konsumtionen av olivolja inte gjorde det. Eftersom vi har att göra med en oljeblandning är det naturligtvis svårt att bestämma vilken del varje komponent i blandningen bidrog till effekten.
Översynen av Munne som nämnts ovan [ 12 ] fann ingen skillnad i blodlipidnivåer. På samma sätt fanns inga signifikanta förändringar i kolesterolnivåer hos patienter som fick MCT-olja i studierna av Takechi et al [ 9 ] eller Cater et al [ 14 ].
Å andra sidan fann en studie av Greene et al [ 15 ] att försökspersoner som matade en vätskeformeldiet med 40% MCT under 6 dagar, visade en ökning med 15% i blod triglycerider och en 15% minskning av HDL-nivåer jämfört med de som ges LCT eller en blandning av lång- och medelkedjiga triglycerider.
Tholstrup et al [ 16 ] fann att ” jämfört med fett med hög oljesyra påverkade MCT-fett negativa lipidprofiler hos friska unga män genom att öka plasma-LDL-kolesterol och triacylglycerol. 

Slutsats

Det finns inte tillräckligt med bevis för att MCT-olja främjar hjärthälsa för närvarande.

Förbättrar det energinivåer och humör?

Jag har redan nämnt att MCA kan förbättra energiförbrukningen (se avsnittet om vikt ovan), men jag tror inte att det är detta den här frågan ställer.
Jag tar det som "förbättrar MCT-olja den subjektiva känslan av att ha mer energi eller ge prestandaförbättrande fördelar?" och "Kan det förbättra mitt humör?" MCT har föreslagits som ett medel för att maximera en idrottares förmåga att underhålla sina glykogenlagrar så att de kan vara mer konkurrenskraftiga.
En översyn av Miriam Clegg fann bara två studier som har visat en förbättring av träningsprestanda. Tyvärr finns bara ett sammanfattning av den här artikeln tillgänglig, så jag kan inte granska den fullständigt, men hon drar slutsatsen att:
” Resultaten indikerar att MCT-utfodring är ineffektivt när det gäller att förbättra träningsprestanda och framtida arbete bör fokusera på MCT: s hälsofördelar och tillämpningar. 
En genomgång från Gomes et al [ 17 ] från 2003 om effekten av MCT-olja i uthållighetsutövningen drog slutsatsen att dess användning för detta ändamål förblir kontroversiell.
Han säger: ” För närvarande finns det dock en stark tendens i litteraturen att inte associera MCT-tillskott till glykogenbesparande effekt och prestandaförbättring.
Förutom några få studier som antydde ergogenisk nytta av MCT-intag, visar de flesta resultat att denna dietstrategi är dåligt effektiv och är inte överlägsen kolhydrattillskott. 
Den senaste forskningsstudien jag hittade var av Wang et. Al [ 18 ]. Det var en studie gjord på möss som matades antingen med en vanlig diet eller en med MCT-olja tillsatt.
De testades på löpband (hade de träningsdräkter?) Eller en roterande stång. Möss som utövas under normala eller högtemperaturförhållanden.
De fann att möss matade MCT-olja presterade bättre under högtemperaturförhållanden än de på en vanlig diet. Det fanns ingen signifikant skillnad under normala temperaturförhållanden.
Det finns inga studier som tittar på effekten av MCT-olja på humöret.

Slutsats

Det finns lite bevis för att rekommendera användning av MCT-olja för att främja energi eller för att öka humöret.

Stöder det matsmältning och näringsupptag?

Som jag nämnde ovan har medelkedjiga triglycerider använts under många år för att behandla undernäring samt andra störningar som hindrar näringsupptag.
MCT har använts i parenteral (intravenös) näring hos premature barn och postkirurgiska patienter såväl som hos patienter med bristande brist på bukspottkörteln.
Andra tillstånd som kan gynnas med användning av triglyceridtillskott med medelhög kedja inkluderar diarré, steatorrhea (fet avföring) och lever- och gallblåssjukdom.
Mikrobiomet är samlingen av alla mikroorganismer som lever i samband med människokroppen. Mikrobiomsamhällen består av en mängd olika mikroorganismer inklusive bakterier, virus och svampar.
Den största populationen av mikrober finns i mag-tarmkanalen - vår "tarm" - mestadels i tjocktarmen.
GI-mikrobiomet hjälper oss att smälta maten, producera vissa vitaminer, reglera vårt immunförsvar och hålla oss friska genom att skydda oss mot sjukdomsframkallande bakterier.
Några studier har gjorts för att utvärdera om MCT-olja kan förändra mikrobiomet i mag-tarmkanalen. Tyvärr har de bara gjorts i djurmodeller. Inga mänskliga studier finns tillgängliga.
Patrone et al [ 19 ] tittat på de intestinala bakterier av möss som utfodrats antingen en diet som inbegrep kokosnötolja (hög i MCT) eller sojaolja (hög i fleromättade fetter).
De som matade kokosnötsoljediet hade ett ökat relativt överflöd av Allobaculum, Anaerofustis, F16, Lactobacillus reuteri och Deltaproteobacteria och en minskad relativ mängd av Akkermansia muciniphila jämfört med möss som matades sojaolja.
Forskarna tittade också på den möjliga effekten av denna förändring av specifika bakteriepopulationer på flera mikrobiella metaboliska vägar. Den fann att MCT-dieten ” påverkade värdlipidmetabolismen betydligt, till skillnad från dieten [sojaolja]. 
Patterson et al [ 20 ] tittade på effekterna av dietfetter på den metaboliska hälsostatusen och tarmens mikrobiotasammansättning hos möss.
Möss matades högfett (HF) dieter innehållande antingen (1) palmolja, (2) olivolja, (3) safflorolja eller (4) linfrö / fiskolja under 16 veckor och jämfördes sedan med möss som matades med låg fetthalt ( LF) diet kompletterad med antingen stärkelse med hög majs eller hög sackaros.
De fann att kosttillskott av palmolja resulterade i betydligt lägre populationer av bakteroideter jämfört med de matade olivolja.
Hur översätts dessa specifika förändringar i tarmmikrobiomet till människor? Vi vet inte för närvarande.

Slutsats

MCT-olja är användbar i kliniska situationer med undernäring och vissa störningar som hindrar näringsupptag. Det finns inga mänskliga studier tillgängliga för att utvärdera dess roll hos friska individer.

Har den antibakteriella, antivirala och svampdödande egenskaper?

acne
Argumentet att MCT-olja har en antimikrobiell funktion bygger främst på studier som visar att komponenter av MCT-olja, såsom laurinsyra eller kaprinsyror (se ovan) kan hämma tillväxten av vissa bakterier.
De enda tillgängliga studierna görs in vitro (i ett provrör) eller på djur. Det finns inga mänskliga studier.
Till exempel tillsatte Nakatsuji et al [ 21 ] laurinsyra till kulturer av bakterier associerade med human akne - Propionibacterium acnes ( P. acnes ), Staphylococcus aureus ( S. aureus ) och Staphylococcus epidermidis ( S. epidermidis ).
Laurinsyra visade sig hämma tillväxten av dessa bakterier i nivåer lägre än terapeutiska nivåer av bensoylperoxid (ett läkemedel som ofta används för att behandla akne).
De injicerade också i eller applicerade laurinsyra på huden på musöron koloniserade med P. acnes. Detta reducerade P. acnes- inducerad öronsvullnad och granulomatös inflammation.
Sprong et al [ 22 ] tog C 10: 0 och C 12: 0 fettsyror och andra matsmältningsprodukter erhållna från komjölk och tillsatte dem till provrörskulturer innehållande Escherichia coli O157: H7, Salmonella enteritidis, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes , och Clostridium perfringens .
Dessa MCFA, såväl som mjölkfettslingolipider, befanns vara effektiva bakteriedödande medel, medan matsmältningsprodukter av fosfoglycerider (en glycerolskelett till vilken två fettsyrakedjor och en fosforylerad alkohol är anslutna) endast var måttligt bakteriedödande.
De antyder att sfingolipider och triglycerider i mjölkfett, särskilt de som innehåller fettsyror 10: 0 och C 12: 0 , kan skydda mot matburen gastroenterit.
Kono et al [ 23 ] gav råttor en diet innehållande MCT-olja eller majsolja under en vecka. Råttor injicerades sedan med lipopolysackarid (LPS). LPS är ett potent endotoxin som driver en plötslig akut inflammatorisk reaktion som vanligtvis är dödlig.
Alla råttor som fick majsolja dog efter LPS-administration; emellertid förhindrades denna mortalitet av MCT på ett dosberoende sätt. Vid obduktion visade råttor som fick MCT-olja inte den leverskada som hittades hos dem som fick majsolja.
MCT-olja tycktes stumpa den inflammatoriska reaktionen i Kupffer-celler (specialiserade makrofager belägna i levern).
Tyvärr kan du inte generalisera dessa fynd till människor. Det som händer i ett provrör kommer inte nödvändigtvis att hända hos en människa.
Kommer de matsmältningsprodukter som behövs dit de skulle behöva vara? Är de giftiga i de nödvändiga doserna? Skulle det finnas några biverkningar?

Slutsats

Det finns otillräckliga bevis hos människor för att bevisa en antimikrobiell effekt.

Är MCT-oljor säkra?

MCT verkar vara säkert för de flesta, men vissa mindre biverkningar som illamående, kräkningar, diarré och magbesvär har rapporterats. Eftersom det inte finns någon överenskommen dosering, kan det vara klokt att börja långsamt, kanske 1 tsk och öka långsamt upp till 1-3 msk / dag.
Det har väckt viss oro över användningen av MCT-olja hos patienter med diabetes på grund av den åtföljande produktionen av ketoner. Det bör också användas med försiktighet hos patienter med levercirros. 24 ]

Slutsatser

Efter en grundlig genomgång av den medicinska litteraturen fann vi inga övertygande bevis för någon av de populärt påstådda hälsofördelarna med MCT-olja som ett kosttillskott hos friska individer.   MCT-olja kan och spelar en näringsrolle vid vissa specifika sjukdomstillstånd.

GABA OCH DEN SENASTE FORSKNINGEN

  Jag är förtjust i Gaba. Den sänker mammas blodtryck och hennes stressnivå. För mej påverkar det mitt överaktiva nervsystem i en del i krop...