lördag 10 augusti 2019

HAR MAN HITTAT HJÄLPEN TILL INSULINKÄNSLIGHET OCH FÖRBÄTTRAD GLUKOSKÄNSLIGHET

Den här forskningen är gjord på möss, och det är inte alls säkert att den går att applicera på människor. Så är ofta fallet. Men intressant. Som vanligt så har man hängt med och skapat hälsotillskott innan man testat det på människor.

En frukt som bara växer i Amazons regnskog har visat en överraskande effekt. Det kallas camu camu, och när dess extrakt matades till möss som lever på en fettsnål diet med högt socker, verkade det sakta viktökning - vilket tyder på att det skulle kunna spela en roll i kampen mot fetma, enligt forskare från Université Laval i Kanada .
Redan marknadsförs som en "superfood" har camu camu ( Myrciaria dubia ), en nära släkting till guavaberry, några intressanta egenskaper . Den lilla, runda frukten är utomordentligt rik på C-vitamin och en klass av näringsämnen som kallas polyfenoler .
"Vi demonstrerade de positiva hälsoeffekterna av polyfenolrika bär i tidigare studier ," sade den medicinska forskaren André Marette från Université Laval.
"Det var det som gav oss idén att testa effekterna av camu camu på fetma och metabolisk sjukdom."
Teamets studie genomfördes på utmattade labmöss. Under åtta veckor fick mössen en diet som var riktigt hög i både fett och socker, medan en baslinjekontrollgrupp matades med en fettsnål diet med låg socker.
Hälften av mössen på dieten med hög fetthalt och socker med hög socker fick också ett camu camu-extrakt, medan den andra halvan inte var det.
I slutet av åtta veckors experimentet hade mössen som matades camu camu fått 50 procent mindre vikt än de möss som inte var det. Deras viktökningsprofil var lik den för baslinjekontrollgruppen, fann forskarna.
Forskningsteamet anser att camu camu-extraktet kan ha orsakat en ökning av vilovärdsskiftet, vilket i sin tur ledde till lägre viktökning.
Dessutom visade mössen som hade fått matet av camu camu-extraktet förbättrad glukostolerans och insulinkänslighet och en reducerad koncentration av blodendotoxiner och metabolisk inflammation.
"Alla dessa förändringar åtföljdes av en omformning av tarmmikrobiota, inklusive en blomning av A. muciniphila och en signifikant minskning av Lactobacillus- bakterier," sade Marette.
Detta testades också. Intestinal mikrobiota från camu camu-möss transplanterades till groddfria möss som inte hade ett tarmmikrobiom. Detta replikerade tillfälligt och delvis de metaboliska effekterna som ses i camu camu-mössen.
Dessa resultat tycks indikera att omorganisationen av tarmmikrobiomet är en del av mekanismen som spelas här.
Men innan du sträcker dig för att ta hand om pulveriserad camu camu, observera att effekten ännu inte har testats på människor. Som vi vet kan fantastiska resultat som observerats hos möss i labbet ofta inte replikeras hos mänskliga personer .
Att se om camu camu verkligen hjälper till att minska viktökningen hos människor är nästa på forskarlagets agenda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om någon känner sig felaktigt behandlad i denna blogg. Lämna meddelande på sidan så kommer felaktigheter att behandlas. Ni andra, lämna gärna förslag på ämnen ni vill veta mer om.

GABA OCH DEN SENASTE FORSKNINGEN

  Jag är förtjust i Gaba. Den sänker mammas blodtryck och hennes stressnivå. För mej påverkar det mitt överaktiva nervsystem i en del i krop...