tisdag 21 januari 2020

PROTEINPULVER - ANIMALISKA PROTEINER

Hos dem som upplever binjureutmattning/svikt kan mycket av livet verka utmanande. Mellan kampen för att balansera arbete, familj och socialt liv kan innehållet i din kost ibland vara lite mer än en eftertanke.

När energinivåerna känns låga är det mest bekväma alternativet med låg ansträngning ofta det mest tilltalande; emellertid är det samma  livsmedel med låg ansträngning, mycket bearbetade, högt glykemiskt index  (GI) som är det mest skadliga och som bidrar till symtomen på binjureutmattning/svikt. Bearbetade livsmedel, mycket enkla kolhydrater och låg näringsämne, resulterar i kraftiga ökningar av blodsockernivåer som kan påverka humör, koncentration och energinivåer negativt.

Genom att istället välja högre proteinalternativ är det möjligt att inte bara bromsa matsmältningen (och därmed ständigt öka blodsockernivåerna), utan genom att öppna dig för en mängd andra fördelar.

Behandla binjureutmattning/svikt genom diet

Det finns ingen enda metod för att effektivt behandla binjureutmattning/svikt ensam, men genom att göra ändringar i dina dietvanor kan man se betydande förbättringar. En behandlingsplan baserad på  klinisk erfarenhet som beskrivs i Wilson (2015)  rekommenderar proteinkällor att kombineras med oraffinerade kolhydrater och fetter eller oljor av god kvalitet. Om du gör detta vid varje måltid eller mellanmål kommer det att förbättra näringen och minska belastningen på stressresponser och homeostatiska processer.

Intressant nog nämner Wilson (2015) specifikt att åtminstone en del av det dagliga proteinintaget måste komma från en djurkälla. Detta uttalande görs även inför Wilson själv som vegan vid upptäckten, med Wilson som säger att "Jag har ännu inte sett en person med mer än mild binjureutmattning/svikt helt återhämtar sig genom att bara äta vegetabiliskt protein". Wilson (2015) hävdar att i skrivande stund var orsaken till denna mekanism okänd, men detta kan bero på inneboende skillnader i  aminosyraprofilerna för animaliska och vegetabiliska proteiner .

Aminosyror är organiska föreningar som består av en amingrupp, en karboxylgrupp och en sidokedja med R-grupp (specifikt för varje syra), som bildar byggstenarna i proteiner och ger dem deras struktur. Många aminosyror produceras i kroppen; vissa essentiella aminosyror kan emellertid endast erhållas via vår diet.

Varför protein är viktigt för binjurens hälsa

Hos dem som upplever binjuretrötthet/svikt kan mycket av livet verka utmanande och uttröttande. Mellan kampen för att balansera arbete, familj och socialt liv kan innehållet i din kost ibland vara värd en eftertanke.

När energinivåerna känns låga är det mest bekväma alternativet med låg ansträngning ofta det mest tilltalande; emellertid är det samma  livsmedel med låg ansträngning, mycket bearbetade, högt glykemiskt index  (GI) som är det mest skadliga och som bidrar till symtomen på binjuretrötthet/svikt. Bearbetade livsmedel, mycket enkla kolhydrater och låg näringsämne, resulterar i kraftiga ökningar av blodsockernivåer som kan påverka humör, koncentration och energinivåer negativt.

Genom att istället välja högre proteinalternativ är det möjligt att inte bara bromsa matsmältningen (och därmed ständigt öka blodsockernivåerna), utan genom att öppna dig för en mängd andra fördelar.

Protein som komplement till träning

Tillsammans med den direkta fördelen med matsmältningssystemet är det också viktigt att öka proteinintaget för att tillgodose de fysiologiska kraven på träning och vardagen. Regelbunden, måttlig träning är en av de bästa metoderna för att bekämpa symtomen på binjuretrötthet. När aktiviteten naturligtvis har ökat, så är slitaget på kroppen också, och därför måste intaget av makronäringsämnen ökas för att återspegla detta.

Protein finns i kroppens vävnader, och de  essentiella aminosyrorna som finns i dietproteinet  är avgörande för att tillhandahålla byggstenarna för syntes av ny vävnad för tillväxt och reparation. Cirka 0,36 g per pund kroppsvikt (eller 0,8 g / kg) rekommenderas för optimalt underhåll av muskler hos den genomsnittliga stillasittande vuxna individen, även om dessa antal kan variera beroende på ålder, kön och aktivitetsnivå.

Signalsubstanser

Samma aminosyror som utgör byggstenarna för vävnadssyntes har en dubbel roll för att stimulera produktionen av signalmolekyler i hjärnan.  

Neurotransmittorer norepinefrin och dopamin tillverkas som  svar på ökade nivåer av aminosyran Tyrosine efter intag av protein. Dessa två neurotransmittorer främjar vakenhet och aktivitet, vilket hjälper till att hjälpa koncentrationen och öka energinivåerna för träning och vardagslivet, även om samma neurotransmittorer är utarmade på grund av stress och sömnbrist, så som alltid är fördelarna med att äta protein på detta system att mildras av förändringarna som görs någon annanstans i ditt liv.

Näringstillskott

Proteintillskott ensam är inte tillräckligt för behandling av binjuretrötthet och bör åtföljas av ett noggrant övervägt program för livsstilsmodifiering, stresshanteringstekniker och kosttillskott för näring. Beträffande kostöversyn som krävs för att hantera flera faktorer som är förknippade med tillståndet har  B-vitaminer, C-vitamin, D-vitamin och magnesium  alla beskrivits för sina roller i energianvändning, hormonproduktion och främjande av sömn av hög kvalitet. C-vitamin är avgörande i produktionen av kortisol,  med komplettering i mänskliga försök  associerade med en ökning av kortisolnivåerna via hypofysen adrenokortikotropiskt hormon (ACTH).

Källor till protein

Allt protein är inte skapat lika, och du måste vara kritisk i de källor du inkluderar i din måltidsplan. Animaliska källor som  ekologiska ägg, nötkött, kyckling, Wild-fisk, och även inälvsmat som lever är alla utmärkta val för att öka ditt intag av protein. Naturligtvis bör åtminstone en del av ditt protein också komma från vegetabiliska källor; Nötter och frön, bönor och ärtor kan alla inkluderas för att öka proteininnehållet i dina måltider, samt ge lite efterfrågad fiber för att underlätta matsmältningen.

Liksom när du gör några ändringar i din diet är det viktigt att du inte går överstyr inom något område. Det är möjligt att ha för mycket bra, så även om du ökar mängden protein du äter kan vara mycket bra för ditt system, bör komplettering alltid göras som en del av en hälsosam och balanserad kost. Som tidigare nämnts, låg GI, oraffinerade kolhydrater är lämpliga val för att stadigt höja blodsockernivåerna, och fetter erhållna från källor som avokado, kokosnötmjölk, kokosnötsolja, olivolja, smör, nötter, gräddmat och fisk, allt ha en plats i din diet.

Proteintillskott i dieten kan ge fördelar inte bara för träningspopulationer utan också för dem med en stillasittande livsstil. På grund av dess reglering av matsmältningsorganet är det användbart för att mildra toppar i blodsockret när det konsumeras tillsammans med högkolhydratmat. Närvaron av specifika aminosyror producerade från nedbrytning av proteiner har observerats ge önskvärda förändringar i produktionen av neurotransmittorer som är kritiska för att främja vakenhet och höja energinivåerna, samt tillhandahålla de väsentliga byggstenarna för syntes av vävnad för tillväxt och reparation efter träning och dagligt levande. Så försök implementera några av dessa livsmedel i din dietplan och börja bygga mot en friskare du.

Proteinpulver erbjuder ett bekvämt och relativt billigt sätt att öka ditt proteinintag .

Även om mycket uppmärksamhet är inriktad på proteins gynnsamma effekt på muskelvinst, fortsätter forskning att upptäcka andra fördelar med högre proteinintag, inklusive fettförlust, blodsockerstabilisering, blodtryckskontroll och benhälsa (1 Pålitlig källa, 2 Pålitlig källa, 3 Tillförlitlig källa, 4 Pålitlig källa).

Proteinpulver kommer från en mängd olika källor, inklusive:.
Proteinpulver erbjuder ett bekvämt och relativt billigt sätt att öka ditt proteinintag.

Även om mycket uppmärksamhet är inriktad på proteins gynnsamma effekt på muskelvinst, fortsätter forskning att upptäcka andra fördelar med högre proteinintag, inklusive fettförlust, blodsockerstabilisering, blodtryckskontroll och benhälsa (1 Pålitlig källa, 2 Pålitlig källa, 3 Tillförlitlig källa, 4 Pålitlig källa).

Proteinpulver kommer från en mängd olika källor, inklusive:

  • mjölk - i form av vassle eller kasein
  • soja
  • kollagen
  • ärta
  • ris
  • äggvita

Produkter innehåller vanligtvis en proteinkälla men kan också tillhandahålla protein från flera källor för att sänka kostnaderna eller ändra absorptionshastigheten.
Till exempel kan vissa proteinpulver innehålla både snabbsmältande vassle och långsamt digererande kaseinprotein?

Proteinpulver inkluderar också varierande nivåer av andra näringsämnen, såsom fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Dessutom innehåller de vanligtvis tillsatser, inklusive naturliga och konstgjorda smaker, smakskydd och förstärkare, och förtjockningsmedel för att ge en krämigare konsistens och munkänsla.

Hållbarhet avser i allmänhet hur länge maten behåller optimal kvalitet efter produktion.

Tillverkstillverkare behöver inte ta med ett utgångsdatum för sina produkter (5 Tillförlitlig källa).
Många företag ger emellertid frivilligt en utgångsstämpel eller "best by" -stämpel tillsammans med ett tillverkat datum.

I dessa fall är det upp till tillverkaren att stödja utgångsdatum för sina produkter med data för att visa att de inte är vilseledande (5 Tillförlitlig källa).

Med hjälp av ett accelererat hållbarhetstest fann forskare i en studie att vassleproteinpulver har en hållbarhet på mer än 12 månader - även upp till 19 månader under normala lagringsförhållanden, som definieras som 70 ° F (21 ° C) och 35% luftfuktighet (6 Pålitlig källa).

Ett accelererat hållbarhetstest är en metod för att mäta och uppskatta en produkts stabilitet genom att lagra den under stressiga förhållanden, såsom hög temperatur och luftfuktighet.

I en annan studie drog forskarna slutsatsen att vassleprotein har en hållbarhet på 9 månader vid lagring vid 35 ° C (95 ° F) men minst 18 månader vid lagring vid rumstemperatur, eller 21 ° C (45 ° F) med 45– 65% luftfuktighet (7 Pålitlig källa).

Huruvida den föreslagna hållbarheten för vassleprotein gäller för andra proteinkällor förblir okänd, men det är troligt liknande om de lagras under samma förhållanden.

I båda fallen innehåller de flesta proteinpulver på marknaden tillsatser som ökar hållbarheten, såsom maltodextrin, lecitin och salt, vilket möjliggör en hållbarhet i cirka 2 år ( 8 ,9 Tillförlitlig källa).

Med undantag för modersmjölksersättning är utgångsdatum eller användningsdatum inte indikatorer för säkerhet utan kvalitet ( 10 ).

Proteinpulver är livsmedel med låg fuktighet, vilket betyder att de är mindre benägna för bakterietillväxt (11 Tillförlitlig källa).

Även om konsumtion av proteinpulver kort efter utgångsdatumet är troligt säkert om produkten har lagrats ordentligt, kan proteinpulver tappa proteininnehåll med åldern.

En studie visade att aminosyran lysin i vassleprotein minskade från 5,5% till 4,2% på 12 månader när den lagrades vid 70 ° F (21 ° C) med 45–65% fuktighet (7 Pålitlig källa).

Proteinpulvret som användes i denna studie innehöll emellertid inte några tillsatser som många produkter på marknaden innehåller för att förlänga sin hållbarhet.

Det är också möjligt för proteinpulver kan bli dåligt före det angivna utgångsdatum, särskilt om det inte lagras under svala och torra lagringsförhållanden.

En studie visade till exempel att när vassleprotein lagrades vid 113 ° F (45 ° C) under 15 veckor, var det en betydande ökning av oxidationen, vilket ledde till produktion av olika föreningar som orsakar oönskade smakförändringar ( 12 ) .

Oxidation - reaktionen av fett med syre - ökar med lagringstiden och skadar kvaliteten på proteinpulver. Höga temperaturer bidrar till oxidation, och forskning tyder på att oxidationen ökar 10 gånger för varje 50 ° F (10 ° C) ökning (13 Pålitlig källa).

Tecken på att proteinpulver har gått dåligt inkluderar en härsk  lukt, bitter smak, förändringar i färg eller klumpar( 7 pålitlig källa).

På samma sätt som att äta dåliga livsmedel kan konsumtion av proteinpulver med en eller flera av dessa tecken - oavsett utgångsdatum - göra dig sjuk.

Om du märker några tecken på att ditt proteinpulver har gått dåligt är det bäst att kasta ut det.

Proteinpulver är populära kosttillskott som kommer från en mängd djur- och växtbaserade källor.

Även om forskning tyder på att vassleprotein har en hållbarhet på 9–19 månader, listar många proteinpulvertillverkare ett utgångsdatum på 2 år efter produktionen, vilket troligen Möjliggörs på grund av tillsatser som förlänger hållbarheten.

Att konsumera protein strax efter utgångsdatumet är troligt säkert om det inte finns några tecken på att det har gått dåligt, vilket inkluderar en 
härsken lukt, bitter smak, färgförändringar eller
klumpig konsertens. Om dessa tecken finns, är det bäst att kasta din det och köpa nytt. 

https://www.adrenalfatiguecoach.com/why-protein-is-important-for-adrenal-health/
https://www.healthline.com/nutrition/does-protein-powder-expire

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om någon känner sig felaktigt behandlad i denna blogg. Lämna meddelande på sidan så kommer felaktigheter att behandlas. Ni andra, lämna gärna förslag på ämnen ni vill veta mer om.

GABA OCH DEN SENASTE FORSKNINGEN

  Jag är förtjust i Gaba. Den sänker mammas blodtryck och hennes stressnivå. För mej påverkar det mitt överaktiva nervsystem i en del i krop...