fredag 18 september 2020

SKÖLDKÖRTELN OCH GLUTEN

 


Dr Ceclia Tibell hänvisade igår i Aftonbladet till en italiensk studie om sköldkörteln och gluten. Här är den i en sammanfattning.

Förekomst av sköldkörtelstörningar hos obehandlade vuxna celiaki-patienter och effekt av glutenuttag: en italiensk multicenterstudie.

Abstrakt

Mål: Många lidanden har associerats med celiaki, men det finns risk för föreningar. Syftet med denna studie var att, med hjälp av en prospektiv multicenterstudie, fastställa förekomsten av sköldkörtelnedsättning hos vuxna patienter med nydiagnostiserad celiaki och att utvärdera effekten av ett 1 års glutenuttag på sköldkörtelfunktionen.

Man vill i studien titta på om det fanns samband mellan sköldkörtelsjuka människor som nyligen diagnostiserats med celiaki, dvs glutenintolerans.

Metoder: Totalt 241 på varandra följande obehandlade patienter och 212 kontroller registrerades. Hos 128 försökspersoner upprepades en grundlig bedömning, inklusive tarmbiopsi, inom 1 år efter kostbehandlingen. Sköldkörtelfunktionen analyserades genom att mäta nivåerna av TSH, fri T3, fri T4, tyroperoxidas och sköldkörtelmikrosomantikroppar.

Resultat: Sköldkörtelsjukdom var tre gånger högre hos patienter än i kontroller (p <0,0005). Hypotyreoidism, diagnostiserad hos 31 patienter (12,9%) och nio kontroller (4,2%), var subklinisk hos 29 patienter och av nonautoimmunt ursprung 21. Det fanns ingen skillnad avseende hypertyreoidism, medan autoimmun sköldkörtelsjukdom med eutyreoidism fanns hos 39 patienter (16,2 %) och åtta kontroller (3,8%). Hos de flesta patienter som strikt följde ett 1-årigt glutenuttag (vilket bekräftades av återhämtning i tarmslemhinnan) förekom en normalisering av subklinisk hypotyreos. Tjugofem procent av patienterna med euthyroid autoimmun sjukdom skiftade mot antingen en subklinisk hypertyreoidism eller subklinisk hypotyreoidism; i dessa ämnen var dietens efterlevnad dålig. Dessutom 5.

I korthet man såg en förbättring i tramslemhinnan hos de flesta med sköldkörtelsjukdom som följde en strikt diet utan gluten. Man såg en normalisering hos de som diagnostiserats med hypo 2, man såg en förbättring hos människor med autoimmun sjukdom i sköldkörteln, dock var efterlevnaden i dieten inte den gruppen den bästa. Man såg att det är en större andel sköldkörtelsjuka som har glutenintolerans och som kan vinna mycket i hälsa genom att utesluta gluten i kosten. Om man tänker vidare så säger man indirekt att gluten påverkar sköldkörtelsjukdom. Och hur viktig mag och tarmhälsa är har vi bara börjat se början av. Det är en kunskapsområde som växer snabbt.

Slutsatser: Den högre frekvensen av sköldkörtelsjukdom bland patienter med celiaki motiverar en funktion av sköldkörteln. I distinkta fall kan glutenuttag på egen hand vända abnormiteten.

Forskarna ser att man kan påverka sin sköldkörtelsjukdom genom att utesluta gluten ur kosten. Och man behöver inte göra stora förändringar i kosten för att att utesluta gluten. Bröd har de flesta börjat titta på sina kost i största allmänhet idag.

Kan vi själva kunna påverka vår hälsa så bör vi göra det i allra största mån. Det är mycket bättre än att stoppa i oss en massa piller. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11280546/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om någon känner sig felaktigt behandlad i denna blogg. Lämna meddelande på sidan så kommer felaktigheter att behandlas. Ni andra, lämna gärna förslag på ämnen ni vill veta mer om.

GABA OCH DEN SENASTE FORSKNINGEN

  Jag är förtjust i Gaba. Den sänker mammas blodtryck och hennes stressnivå. För mej påverkar det mitt överaktiva nervsystem i en del i krop...