lördag 4 januari 2020

ENZYMER VAD ÄR DET?

Nu berättar Elisabeth Söderström som kan det här på alla 12 fingrarna. Och all ny forskning fokuserar på magens enzymer och bakterier. Det kan vara svårt att greppa, men som vanligt så kan Elisabeth förklara.


ENZYMER

ENZYMER ÄR SUBSTANSER SOM GÖR LIV MÖJLIGT FÖR ALLA LEVANDE VARELSER



Födoämnesenzymer - Matsmältningsenzymer
De flesta människor vet egentligen inte vad enzymer är för något. En del vet endast att det är något som omvandlar socker till stärkelse och alkohol i maten som vi fryser.

I förpackad fryst mat förstörs enzymerna genom att den doppas i kokhett vatten, inte så att den kokar, men tillräckligt for att inaktivera enzymerna.

Det här är nytt för många, det är jag övertygad om, vi tror att förpackningen inte har någon effekt mer än att förvara. Det är istället ett sätt för tillverkaren att få längre hållbarhet.

Enzymer är oberoende molekyler som har en speciell roll att fylla. Enzymer är substanser som gör liv möjligt. De är nödvändiga för alla kemiska reaktioner som händer i den mänskliga kroppen. Inget vitamin, mineral eller hormon kan göra något arbete utan enzymer. De är grovarbetare som bygger upp våra kroppar från proteiner, kolhydrater och fett.

Om vi inte har enzymer då kan vi kasta vart enda kosttillskott, för jag är övertygad om att alla har något, vad det nu må vara. Om vi inte har enzymer så kommer vi inte heller kunna ta upp den näring vi behöver och kosttillskottet åker rakt ut efter att ha fått levern att jobba extra. 

Nu tänker jag fritt. De som gjort magoperation och tagit bort en del av magsäcken och ibland en del av tarmen... för dom tror jag att enzymer är ännu viktigare. De får i sig mindre mat, maten processas inte på samma sätt och i slutändan kan det ge näringsbrist. 

Men det är lika viktigt för alla, friska som sjuka. Vill vi ha nytta av det vi stoppar i magen så vi måste se till att vi har grovarbetare som hanterar det magen processar. Men som vanligt, det gäller i alla yrken, har man inte grunden så blir resultatet därefter.

Det finns tre sorters basenzymer; de metaboliska-, matsmältnings- och födoämnesenzymer

1.   De metaboliska enzymerna driver kroppens alla funktioner.                            
De metaboliska enzymerna är ingenjörerna som verkar i kroppen, våra lungor kan till exempel inte transportera bort koldioxiden utan hjälp av enzymer. En kvinna kan inte bli gravid utan hjälp av en serie enzymreaktioner. 80 % av vår DNA kod är knyten till enzymer.

80% av vårt DNA, DNA är vad gör oss till människor. Det är inte konstigt att det uppkommer så mycket genmutationer utifrån hur vår kost ser ut idag rent allmänt, vi har inte det svenska folkhemmet längre. Vi har mer stress och press och det går ut över maten som helst ska passa barnen och vara snabb att göra för att hinna vara den perfekta yrkeskvinnan/mannen, bästa mamman/pappan som är engagerad i alla barnens aktiviteter. 

Jag förstår att man genar i hörnen. Men jag tror, ingen skulle vilja skada sina barn så om kunskapen ökar så ökar vi även barnens mående vilket alla föräldrar sätter främst. Man kanske ska skippa den där fotbollsmatchen och ta sig tid att laga mat från grunden. För planerar man så kan man ha halva veckans mat klar under en fotbollsmatch och barn far inte illa av att föräldern avstår en och annan match.

2.   Matsmältningsenzymer produceras av pankreas.
Matsmältningsenzymerna spjälkar maten vi äter. Matsmältningen är en systematisk nedmontering av vävnad ända ner till grundbyggstenarna som finns i allt levande. Detta fulländas av enzymerna som binder sig vid matpartiklarna med en exakt placering och öppnar matpartiklarna så de separeras till två delar (man kan likna det vid en nyckel och ett lås). Enzymerna förstörs inte utan kan upprepa detta förfarande om och om igen. Den här processen understödjs av andra enzymer tills processen är fullständig.

Alltså, enzymerna omvandlar maten vi äter till kemiska strukturer som kan passera genom cellens membran i tarmarna och ut i blodet.

Matsmältningsprocessen omfattar engagemang av flera hundar olika enzymer för att kunna slutföra spjälkningen av ett födoämne.

Det är uppenbart att enzymer har så enormt mycket att göra. Och de gör det om och om igen om vi bara tänker till på dom ibland. De är dom som ser till att näringen kommer till kroppens organ. Och tänker man på forskningen så visar den på att fattas det enbart 2 så kan det leda till sänkt humör och depression. Vad händer om vi saknar en hel skara av olika enzymer? Inte blir det bra i alla fall.

3.   Födoämnesenzymerna finns i rå mat och startar matsmältningen.
Födoämnesenzymer är designade att demontera förstörda celler. Vi kan se hur det fungerar genom att titta på hur en bit äpple blir brunt. Några tusen enzymer har blivit identifierade så här långt. 

Hoppsan, alla vet hur ett brunt äpple ser ut, de är inte bara grovjobbare, dom är även städpatrull i kroppen som ser till att trasiga celler tas om hand. Om de inte skulle tas om hand, då skulle det inte heller finnas utrymme för förnyelse av celler. Det är som ett rum, man kan inte bara stapla möbler på varandra om man vill ha nytta av rummet, till slut är det fullt. Då kan vi aldrig köpa nya möbler likväl som det inte skulle finnas rum för cellförnyelse vilket gör att vi överlever.

De spjälkade partiklarna av mat är små nog att kunna passera genom tarmens väggar ut i blodsystemet där kroppen använder de olika ämnena som bränsle, reparationsdelar och för tillväxt.

Här blir det extra viktigt att titta på vad vi stoppar i våran mun. Vi behöver alla bränsle för att fungera så bra som vi kan. 

Men man kan fundera, om det fattas enzymer att spjälka mat till energi. Kan det vara som att tanka 95 oktant bränsle i en diselbil. Det blir bara fel, diselbilar vill ha en helt annan energikälla. Jag tror kroppen reagerar likadant.

Om vi liknar den processade maten och den naturliga maten vid 95 oktan och den naturliga vid disel. Då är det helt uppenbart att diselbilen fungerar utan större störningar på diselbränsle än 95 oktant bränsle. Med fel bränsle så blir det bara motorstopp av olika anledningar pga den är inte konstruerad för att förbränna och använda 95 oktan bränsle. Kroppen kommer reagerar med diverse krämpor, precis som diselbilen med 95 oktans bränsle.

Och det sker även vid spjälkningen av maten, enzymerna jobbar med det vi överlämnar i deras händer att hantera och fördela i näring till kroppen. En hamburgare på Mc Donalds eller en middag med hemlagade ugnsstekta rotfrukter med en god kött eller fiskbit. Det spelar stor roll vad vi väljer, skulle vi välja galet någon gång, inte dör vi av det om vi har det i åtanke i vardagen.  

Enzymerna förstörs vid upphettning vid en så låg temperatur som 40° C (118° F). När vi hela tiden kokar vår mat så berövar vi kroppen på de enzymer från maten som skall delta i spjälkningen av densamma.

Här kommer regnbågens färger in, vi behöver någon form av sallad, frukt, nötter, frön, groddar eller vad man nu väljer. Här fuskar vi ofta, ibland blir det för jobbigt att tänka på att få något nyttigt rått i sig. Men varför krångla till det. Vi har fina diskar med grönsaker, skölj dom väl, lägg dom på tallriken. Svårare än så behöver det inte vara. Man behöver inte ha alla olika vinäger, olika salladssorter, det viktigaste är att man får något rått på tallriken, när det väl ligger där så brukar det förhöja både njutningen för ögat och förhöja smaken.

Själv kan jag vara dåligt på det från och till. Men då jag gör jag mej en smoothie som jag har lite cosmopolitansallad (lättfördelad) en bit gurka, och avakado om det finns bra pris på det. Lite yoghurt eller helst en grön banan som tillför probotika samtidigt som jag får i mej mina enzymer. Sen mixar jag det, vill jag stila till det så åker det ner ett par frysta jordgubbar. Det är min genväg när jag vet att jag fuskat allt för länge med det råa som magen behöver. 

Det finns många vägar.... tugga på en morot då och då, ta några söta tomater när sötsuget sätter in. Jag tror man måste sänka kraven på sig själv ibland, för ingen människa äter perfekt, det kan jag lova. Men man behöver inte göra det svårt, det är viktigt att komma ihåg. Det är lättare att komma ihåg att ta en bit rå grönsak i någon form. Hur väljer man själv.

Rå Föda
Enzymaktiviteten av rå mat börjar redan i munnen där spjälkning av protein, kolhydrater och fett sker. Efter att man tuggar och svalt maten hamnar den i den del av magsäcken där det sker en enzymaktivitet och stannar där ½ - 1 timme eller så länge det behövs för syrareaktionen att starta. Därefter tar magens enzym pepsin över.

Här ser jag svaret på frågan jag ställde till Elisabeth, jag undrade varför så många som genomgått gastrisk by pass får alla möjliga besvär, konstiga blodprover som läkarna inte förstår. 

Man tar bort en stor del av magsäcken och tunntarmen. Hur ska då det finnas möjlighet för enzymerna att fullgöra sitt uppdrag? Ingen magsäck att tala om, en mindre bit av tarmen som kan ta upp vitaminer, mineraler osv efter spjälkningen? 

Man har medvetet tagit bort ett av de viktigaste överlevnadsorgan vi har och omöjliggjort en normal spjälkning av maten och som vi läst, det är så vi får i oss vårt bränsle.

Enzymbrist
Brist på födoämnesenzymer tas om hand av pankreas som har möjlighet att producera matsmältningsenzymer lika väl som att den har andra funktioner som till exempel att producera insulin.

Vår kropp har möjligheter att ta emot stora mängder kokt mat, men när vi kontinuerligt förstör enzymerna genom att koka maten måste pankreas till slut dubbla sin storlek for att kunna möta upp behovet. Till slut blir pankreas totalt utmattad och orkar inte fungera längre.

Pankreas måste skicka ut meddelanden till alla delar av kroppen för att det skall skickas enzymer till matsmältningen. När pankreas hittat dem måste den omvandla dem till matsmältningsenzymer, vilket betyder extra arbete för pankreas.

Se där, kroppen är fiffig, den är gjord för att kunna överleva under de värsta tiderna. Men där jag mej undrande, kan det vara så att när vi saknar allt för många enzymer har pankreas (bukspottskörteln) fullt upp. Ingen orkar jobba övertid hela tiden, bukspottskörteln förstorar sig för att anpassa sig. Och precis som binjurar så håller övertiden bara en stund, till slut orkar den inte mer och lägger ner och strejkar. Då finns en stor risk att vi drabbas av diabetes eftersom det är bukspottskörtelns huvuduppgift att se till att vårt insulin är på rätt nivå.

Ganska skrämmande att tänka på. Jag minns ett program med dr Mosley. Han tittade på diabetes 2. Han jämförde vårt torrfoder mot grönsaker och frukt. 10 testpersoner fick ta bort torrfoder och bröd. De övergick till en mer växbaserad kost med proteiner som tillagats hemma. Efter 10 veckor så var 8 personer av med sin diagnos Diabetes 2, 2 personer låg precis på referens och dallrade, men dom mådde så mycket bättre.

När pankreas har slutat fungera försöker kroppen göra det bästa den kan med vad den har och öppnar porerna från tarmen och låter ofullständigt smält mat passera ut i blodet.

Det bör teoretiskt vara vad som sker med de som tagit bort en stor del av magsäcken och tunntarmen. Maten bryts inte ner och det uppstår de mest besynnerliga fenomen.

Två viktiga saker inträffar som ett resultat av detta.  Kroppen bygger celler av den dåligt smälta maten och de fungerar naturligtvis inte heller som de skall. Resultatet kan orsaka cancer genom att immunförsvaret inte förstör de sjuka cellerna.

Varken jag eller Elisabeth vill skrämma någon. Men det är vad som sker när vi inte tar hand om magen. Det är som legobitar. Vill du bygga ett fint hus så kan du inte kasta in en megabit och tro att det ska blir ett snyggt fungerande hus. Kroppen gör vad den kan, den använder de stora legobitarna då det fattas små som egentligen är vad som behövs för ett snyggt fungerande legohus.

Kroppen känner inte igen de stora osmälta matpartiklarna som mat utan som invaderade främmande ämnen och skickar antikroppar på den. Kroppen startar ett krig med maten som vi äter. Detta krig kan orsaka många olika sjukdomssymptom som till exempel hjärtproblem, öronljud, klåda, allergier och så vidare. Varje system i kroppen kan påverkas.

Kroppen är byggt för att ta emot de små spjälkade delarna, dom har en passform och ett utseende som kroppen känner igen. Men precis som med en sticka i fingret, sitter den för länge så upptäcker kroppen den och reagerar med inflammation och infektion för det är något främmande som invaderat oss. Detsamma händer med vad vi äter. Vi äter för att få energi men om kroppen attackerar det som ska bygga oss då kan vi inte förvänta oss att den ska fungera som en väloljad maskin. 

Rå mat
Det bästa sättet att hjälpa kroppen och pankreas arbete, att hålla en korrekt enzymnivå, är att äta rå mat baserad på frukt, nötter, frön och grönsaker. För den konstitution som kan äta kött rekommenderas också viss mängd rått kött. För de olika djurarter vi har tagit ansvar för att utfodra med biologisk anpassad föda.

Här kommer något som jag gillar frukt, nötter, frön och jag skulle vilja säga rare medium på kött om jag får välja, men jag tror att just rått kött, frukter och nötter är vad vi ärvt från människan före stenålderstiden, det är faktiskt deras måltid och det fungerade därför lever det kvar i vårt DNA. Så svårt är det inte att ta ett äpple, en påse blandade nötter, de finns tom i hgvis idag vilket var det vanliga för 50 år sedan. Då köpte man allt utifrån behov och inte utifrån storlek på förpackningen. Och man måste inte ha allt på 1 dag, men man bör se till att få i sig något av det under veckan, men det är helt min egen uppfattning för att det ska vara görligt och enkelt. Förstorar man saker, försvårar man saker, då vet man att det inte blir gjort, så börja i smått och bygg vart efter. Till slut så har man bra matvanor och vi människor är vanedjur.

Men låt bli torrfodret både till människa och till djur. Våra djur fungerar inte annorlunda än vi. Och hundar äter broccoli, banan, äpple, allt handlar om hur vi uppfostrar och fodrar dem. 

På det så tar vi lite reklam, eftersom jag vet med mej själv att jag fuskar och jag har använt homeopathusets medel sedan ung och jag mår bra på deras produkter så är det nästa burk jag utökar mitt lilla apotek med efter att ha funderat över den här bloggen.

Enzymer kan skydda kroppen från många sjukdomar och understödja ett långt liv och en god hälsa.

Ja, det kan vi nog säga att Elisabeth Söderström har övertygat oss om.

ENZYMIN
KOSTTILLSKOTT
Enzymin innehåller matsmältningsenzymer som bidrar till normal matsmältning.
Ingredienser per kapsel
Fyllnadsmedel: Hypoallergena renade växtfibrer.
Proetas 47 525 HUT, Amylas 6 000 DU, Glukoamylas 25 AGU, Invertas (sukras) 200 SU, Alfa galaktosidas 200 GalU, Maltdiastas 150 DP, Laktas 200 ALU, Lipas 200 LU, Cellulas 500 CU, Fytas  5 FTU, Xylanas 125 XU, Hemicellulas 250 HCU.
Vegetabiliska kapslar.
Dosering1 kapsel intas tillsammans med dagens största måltid. 
Om du använder någon av våra produkter som innehåller laktos och upplever besvär i tarmen rekommenderar vi att du samtidigt tar en kapsel Enzymin för att stärka upp enzymet laktas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om någon känner sig felaktigt behandlad i denna blogg. Lämna meddelande på sidan så kommer felaktigheter att behandlas. Ni andra, lämna gärna förslag på ämnen ni vill veta mer om.

GABA OCH DEN SENASTE FORSKNINGEN

  Jag är förtjust i Gaba. Den sänker mammas blodtryck och hennes stressnivå. För mej påverkar det mitt överaktiva nervsystem i en del i krop...