LCHF har blivit stort, vi ska inte räkna kalorier, men nu dyker det upp ny forskning som säger att det är inte så dumt att räkna kalorier. Intressant, som alla forskning så går den framåt. Kanske det här är nästa hälsotrend. Jag förkastar inte LCHF, själv har jag plockat bort torrfodret och mår bra på det.
Nu vill forskarna att vi ska äta utifrån kalorier, jag såg nyligen ett TV program om detta och där rekommenderade man att äta en handfull mat. Om jag skulle klara det, det är en annan femma, men man förändrar magsäcken och efter ett tag är den van en handfull mat.
Det jag finner mest intressant är att dr Mosley redan har förespråkat den här dieten och det finns en fbgrupp om just det. https://www.svtplay.se/video/16886430/mat-med-mosley/mat-med-mosley-att-bygga-en-kropp, titta på programmet innan SVT tar bort länken.
Hur kaloribegränsning förhindrar negativa effekter av åldrande i celler
En ny studie ger hittills den mest detaljerade rapporten om celleffekterna av en kaloribegränsad diet hos råttor. Medan fördelarna med kaloribegränsning länge har varit kända, visar de nya resultaten hur denna begränsning kan skydda mot åldrande i cellväggar.
Om du vill minska nivåerna av inflammation i din kropp, försena uppkomsten av åldersrelaterade sjukdomar och leva längre, ät mindre mat. Det är slutsatsen från en ny studie av forskare från USA och Kina som tillhandahåller den mest detaljerade rapporten hittills om celleffekterna av en kaloribegränsad kost hos råttor. Även om fördelarna med kaloribegränsning länge har varit kända, visar de nya resultaten hur denna begränsning kan skydda mot åldrande i cellväggar, såsom beskrivs i Cell den 27 februari 2020.
"Vi visste redan att kaloribegränsningar ökar livslängden, men nu har vi visat alla förändringar som sker på en cellcellnivå för att orsaka det," säger Juan Carlos Izpisua Belmonte, en författare till det nya uppsatsen, professor i Salk's Genuttryckslaboratorium och innehavare av Roger Guillemin-ordföranden. "Detta ger oss mål som vi så småningom kan agera med läkemedel för att behandla åldrande hos människor."
Åldring är den högsta riskfaktorn för många mänskliga sjukdomar, inklusive cancer, demens, diabetes och metaboliskt syndrom. Kaloribegränsning har visats i djurmodeller vara en av de mest effektiva interventionerna mot dessa åldersrelaterade sjukdomar. Och även om forskare vet att enskilda celler genomgår många förändringar när en organism åldras, har de inte visat hur kaloribegränsning kan påverka dessa förändringar.
I det nya uppsatsen jämförde Belmonte och hans medarbetare - inklusive tre studenter från hans Salk-labb som nu är professorer som kör sina egna forskningsprogram i Kina - råttor som åt 30 procent färre kalorier med råttor på vanliga dieter. Djurens dieter kontrollerades från ålder 18 till 27 månader. (Hos människor skulle detta vara ungefär motsvarande någon som följer en kaloribegränsad kost från åldern 50 till 70.)
Vid både början och slutet av dieten isolerade och analyserade Belmonte team 168 703 celler från 40 celltyper i de 56 råttorna. Cellerna kom från fettvävnader, lever, njure, aorta, hud, benmärg, hjärna och muskler. I varje isolerad cell använde forskarna encells genetisk sekvenseringsteknik för att mäta aktivitetsnivåerna i gener. De tittade också på den totala sammansättningen av celltyper inom en given vävnad. Sedan jämförde de gamla och unga möss på varje diet.
Många av de förändringar som inträffade när råttor i normal diet blev äldre inträffade inte hos råttor på en begränsad diet; även i ålderdom liknade många av vävnaderna och cellerna från djur i kosten nära dem hos unga råttor. Totalt sett var 57 procent av de åldersrelaterade förändringarna i cellkomposition som sågs i vävnaderna hos råttor på en normal diet inte närvarande i råttorna i den kaloribegränsade dieten.
"Detta tillvägagångssätt berättade inte bara för oss effekterna av kaloribegränsningar på dessa celltyper, utan gav också den mest fullständiga och detaljerade studien av vad som händer på en cellcellnivå under åldrandet," säger co-motsvarande författare Guang-Hui Liu, en professor vid den kinesiska vetenskapsakademin.
Några av de celler och gener som drabbats mest av kosten relaterade till immunitet, inflammation och lipidmetabolism. Antalet immunceller i nästan varje vävnad som studerades ökade dramatiskt när kontrollråttor åldrades men påverkades inte av ålder hos råttor med begränsade kalorier. I brun fettvävnad - en typ av fettvävnad - återförde en kaloribegränsad diet uttrycksnivåerna för många antiinflammatoriska gener till de som sågs hos unga djur.
"Den främsta upptäckten i den aktuella studien är att ökningen av det inflammatoriska svaret under åldrande systematiskt skulle kunna förtryckas genom kaloribegränsning" säger den motsvarande författaren Jing Qu, också professor vid den kinesiska vetenskapsakademin.
När forskarna anslutit sig till transkriptionsfaktorer - huvudsakligen masteromkopplare som i stort sett kan förändra aktiviteten hos många andra gener - som förändrades genom kaloribegränsning, stod en fram. Nivåerna för transkriptionsfaktorn Ybx1 förändrades av kosten i 23 olika celltyper. Forskarna tror att Ybx1 kan vara en åldersrelaterad transkriptionsfaktor och planerar mer forskning om dess effekter.
"Folk säger att" du är vad du äter ", och vi finner att det är sant på många sätt," säger Concepcion Rodriguez Esteban, en annan av tidningens författare och en personalforskare på Salk. "Tillståndet för dina celler när du åldras beror tydligt på dina interaktioner med din miljö, vilket inkluderar vad och hur mycket du äter."
Teamet försöker nu använda denna information i ett försök att upptäcka åldrande läkemedelsmål och implementera strategier för att öka liv och hälsa.