Vi diskuterar ofta socker - varför bör man hålla ner intaget. Det kommer fler och fler forskningar om sockrets skadlighet. Förr var socker för de väldigt välbärgade och vi hade inte samma summor på skadlighet eftersom det var en dyrbar handelsvara.
Varje svensk äter i genomsnitt 37- 40kg tillsatt socker per år.
Socker finns inte bara i de mest tydliga exemplen som godis, saft, glass, läsk och kakor. Socker gömmer sig i de flesta livsmedel som såser, ketchup, majonnäs, frukostflingor, yoghurt, juicer och färdig lagad mat för att nämna några.
Varför ska vi bry oss om detta? Lite sött kan väl inte skada?
Raffinerat socker är till 99,4% rena kalorier; inga vitaminer, mineraler eller proteiner; endast kolhydrater.
Följande problem och sjukdomar är kopplade till socker:
Hur är det med andra sötningsmedel?
Asparatam är ett konstgjort sötningsmedel som är 200 gånger sötare än socker.
Det kan ge ofördelaktiga reaktioner i kroppen som:
Varje svensk äter i genomsnitt 37- 40kg tillsatt socker per år.
Varje svensk äter i genomsnitt 37- 40kg tillsatt socker per år.
Socker finns inte bara i de mest tydliga exemplen som godis, saft, glass, läsk och kakor. Socker gömmer sig i de flesta livsmedel som såser, ketchup, majonnäs, frukostflingor, yoghurt, juicer och färdig lagad mat för att nämna några.
Varför ska vi bry oss om detta? Lite sött kan väl inte skada?
Raffinerat socker är till 99,4% rena kalorier; inga vitaminer, mineraler eller proteiner; endast kolhydrater.
Följande problem och sjukdomar är kopplade till socker:
- Sämre immunförsvar mot bakterier.
- Tömmer våra förråd av andra viktiga mineraler; zink, krom, magnesium, mangan, koppar.
- Mineraler behövs för hormoner och enzymer.
- Zink behövs till enzymet kymotrypsin. Kymotrypsin behövs för att bryta ned kolhydrater och för att minska inflammation.
- Ju mer socker du äter, ju mer krom kissar du ut. Krom behövs för insulinkänsligheten, så nu ökar din risk för diabetes.
- Ökar mängden triglycerider, LDL (farliga kolesterolet) och sänker HDL (det goda kolesterolet) i blodet.
- Det matar cancerceller.
- Försämrar huden.
- Ökar risken för inflammatoriska sjukdomar i tarmen som ulcerös kolit och crohn´s sjukdom.
- Försämrar artrit (ledinflammation).
- Kan öka risken för gallstenar.
- Kan minska tillväxthormon.
- Kan försämra synen.
- Leda till förstoppning.
- Försämra funktion i leder och muskler.
- Orsaka migrän och huvudvärk.
- Påverka humör, minne och koncentration negativt.
- Benskörhet, därför du tappar kalcium när du omsätter socker.
Hur är det med andra sötningsmedel?
Asparatam är ett konstgjort sötningsmedel som är 200 gånger sötare än socker.
Det kan ge ofördelaktiga reaktioner i kroppen som:
- Yrsel
- Högt blodtryck
- Koncentration problem
- Försämra ADD/ADHD
- Nässelutslag
- Inflammation i bukspottkörteln
- Förhöjda leverenzymer
- Förändra tarmfloran och gynna tillväxt av mindre gynnsamma bakterier
- Minskad känslighet för insulin pga ändrad tarmflora.
- Tinnitus
- Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel där man tagit socker och ersatt 3 av dess komponenter med klor.
- Negativt påverka sköldkörtels funktion
- Förändra tarmfloran och gynna tillväxt av mindre gynnsamma bakterier
- Påverka hjärnan så att man får en ökad aptit
- Koncentration problem
- Försämra ADD/ADHD
- Minskad känslighet för insulin pga ändrad tarmflora.
Varje svensk äter i genomsnitt 37- 40kg tillsatt socker per år.
Socker finns inte bara i de mest tydliga exemplen som godis, saft, glass, läsk och kakor. Socker gömmer sig i de flesta livsmedel som såser, ketchup, majonnäs, frukostflingor, yoghurt, juicer och färdig lagad mat för att nämna några.
Varför ska vi bry oss om detta? Lite sött kan väl inte skada?
Raffinerat socker är till 99,4% rena kalorier; inga vitaminer, mineraler eller proteiner; endast kolhydrater.
Följande problem och sjukdomar är kopplade till socker:
- Sämre immunförsvar mot bakterier.
- Tömmer våra förråd av andra viktiga mineraler; zink, krom, magnesium, mangan, koppar.
- Mineraler behövs för hormoner och enzymer.
- Zink behövs till enzymet kymotrypsin. Kymotrypsin behövs för att bryta ned kolhydrater och för att minska inflammation.
- Ju mer socker du äter, ju mer krom kissar du ut. Krom behövs för insulinkänsligheten, så nu ökar din risk för diabetes.
- Ökar mängden triglycerider, LDL (farliga kolesterolet) och sänker HDL (det goda kolesterolet) i blodet.
- Det matar cancerceller.
- Försämrar huden.
- Ökar risken för inflammatoriska sjukdomar i tarmen som ulcerös kolit och crohn´s sjukdom.
- Försämrar artrit (ledinflammation).
- Kan öka risken för gallstenar.
- Kan minska tillväxthormon.
- Kan försämra synen.
- Leda till förstoppning.
- Försämra funktion i leder och muskler.
- Orsaka migrän och huvudvärk.
- Påverka humör, minne och koncentration negativt.
- Benskörhet, därför du tappar kalcium när du omsätter socker.
Hur är det med andra sötningsmedel?
Asparatam är ett konstgjort sötningsmedel som är 200 gånger sötare än socker.
Det kan ge ofördelaktiga reaktioner i kroppen som:
- Yrsel
- Högt blodtryck
- Koncentration problem
- Försämra ADD/ADHD
- Nässelutslag
- Inflammation i bukspottkörteln
- Förhöjda leverenzymer
- Förändra tarmfloran och gynna tillväxt av mindre gynnsamma bakterier
- Minskad känslighet för insulin pga ändrad tarmflora.
- Tinnitus
Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel där man tagit socker och ersatt 3 av dess komponenter med klor.
Det kan ge ofördelaktiga effekter i kroppen som:
- Negativt påverka sköldkörtels funktion
- Förändra tarmfloran och gynna tillväxt av mindre gynnsamma bakterier
- Påverka hjärnan så att man får en ökad aptit
- Koncentration problem
- Försämra ADD/ADHD
- Minskad känslighet för insulin pga ändrad tarmflora.
Sackarin är ett konstgjort sötningsmedel.
Det kan ge ofördelaktiga effekter i kroppen som:
- Förändra tarmfloran och gynna tillväxt av mindre gynnsamma bakterier
- Minskad känslighet för insulin pga ändrad tarmflora.
- Forskningsstudier visar blandade resultat för cancerrisk
Naturliga sötningsmedel
Stevia är ett naturligt sötningsmedel som framställs ur blad. Har inga negativa effekter på blodsocker eller insulin. Inga sidoeffekter.
Xylitol är ett naturligt förekommande sött ämne som finns i frukt och grönsaker. Det minskar risken för karies(hål i tänderna). Den kan ge en ökad mättnadskänsla. Xylitol har lågt GI på 7 och påverkar blodsocker och insulin väldigt lite.
Mot denna enkla bakgrund kan du välja en bättre väg för dig och din hälsa.
Socker och konstgjorda sötningsmedel har en stor effekt i din kropp och kan orsaka mängder av problem som du nu ser!
Kosttillskott för att påverka insulinkänsligheten:
- Lipoic Acid
- Multi-Mineraler
- Triple Magnesium
- Kalcium
- Krom
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Om någon känner sig felaktigt behandlad i denna blogg. Lämna meddelande på sidan så kommer felaktigheter att behandlas. Ni andra, lämna gärna förslag på ämnen ni vill veta mer om.